Antallet af hackerangreb på virksomheder er mere end fordoblet fra 2019 til 2021, og specielt de små virksomheder er blevet mål for hackerne. En undersøgelse fra DST (Danish Security and Technology) viser, at næsten hver fjerde mindre virksomhed med mellem 10-49 ansatte har oplevet brud på deres IT-sikkerhed i løbet af 2021. Dette er en markant stigning i forhold til 2019. Ifølge Rådet for Digital Sikkerhed starter 90% af alle vellykkede cyberangreb med et phisingangreb, hvor hackerne sender en mail til offeret og udgiver sig for at være en anden, f.eks. skattevæsenet eller banken.
Et ransomware-angreb kan koste en lille virksomhed omkring 376.000 kr. i tabt omsætning, ifølge en analyse fra SMVdanmark fra 2022. Selvom det stadig er mest udbredt blandt de store virksomheder, er der en klar sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og risikoen for brud på IT-sikkerheden. Over halvdelen af de store virksomheder med over 250 ansatte oplevede et brud på deres IT-sikkerhed i løbet af 2021.
Branchen for information og kommunikation er særligt udsat for brud på IT-sikkerheden, da det kan føre til tab af fortrolige oplysninger og kundedata, økonomiske og omdømmemæssige konsekvenser, nedbrud i IT-systemerne og i værste tilfælde permanent lukning af virksomheden. Det er derfor vigtigt for virksomheder at være opmærksomme på sikkerheden og have de nødvendige foranstaltninger på plads for at undgå at blive et mål for hackerne.
Danmark er ikke alene om at opleve en stigning i hackerangreb på virksomheder. Det samme gælder for mange andre lande i verden, og derfor er det vigtigt, at virksomhederne tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte sig mod hackerangreb. Dette kan f.eks. være ved at investere i robuste IT-sikkerhedsløsninger, træne medarbejderne i at spotte phisingangreb, og ved løbende at opdatere software og systemer.
Konsekvenser
Hackerangreb kan have store konsekvenser for virksomhederne, både økonomisk og omdømmemæssigt, så derfor er det afgørende, at virksomhederne tager de nødvendige forholdsregler og investerer i god IT-sikkerhed. NETBLOCKER foreslår også, at politiet øger prioriteringen for indsatsen på området og etablerer konkrete indsatsområder for nogle af de hyppigste brud på cybersikkerhed.
Det er vigtigt, at virksomhederne er opmærksomme på faren ved hackerangreb og tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte sig. Dette kan spare virksomhederne for store tab og negative konsekvenser i fremtiden. Det er afgørende, at virksomhederne investerer i robuste IT-sikkerhedsløsninger, træner deres medarbejdere i at spotte phisingangreb, og holder deres software og systemer opdaterede for at beskytte sig mod hackerangreb.